F.A.Q.

Home/F.A.Q.
F.A.Q. 2019-01-07T15:19:38+00:00

Veel gestelde vragen

Eigenschappen en gebruik

De kwaliteit van Tretford vloerbedekking is dusdanig sterk dat een rol zich amper laat buigen en met meer dan 2,5 kg/m² relatief zwaar is. Het transport door een trappenhuis, zou bij kamerbreed tapijt vrijwel onmogelijk zijn.

Tretford Tapijt is gemaakt met natuurlijke materialen (geitenhaar, wol, jute). Voor de vliesrug wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Ons streven is om in de toekomst alle grondstoffen uit natuurlijke en/of gerecyclede bronnen te betrekken en ons tapijt zelf ook volledig recyclebaar of afbreekbaar te maken.

Bij het leggen van meerdere banen zijn naden niet te voorkomen. Door het belopen en het gebruik van de vloerbedekking wordt de zichtbaarheid van de naad steeds minder.
Op vloerverwarming dient tretford vloerbedekking over het gehele oppervlak verlijmd te worden. Daarbij moet men letten op de voorlooptemperatuur van de verwarming. Een elektravloerverwarming heeft bijvoorbeeld een te hoge opwarmtemperatuur, daarom is vaste vloerbedekking van tretford voor deze toepassingen niet geschikt. Let in de verwarmingsperiode op een voldoende mate van luchtvochtigheid. Maak eventueel gebruik van luchtbevochtigers. Als de lucht te droog is, kunnen de vezels uitdrogen en uiteindelijk breken. Bij de optimale luchtvochtigheid ontwikkelt Tretford de voor zijn levensduur en tegelijk voor uw gezondheid belangrijke eigenschappen: antistatisch, stofbindend, klimaatregulerend, belastbaar, gemakkelijk in onderhoud.

Indien u het ribbeltapijt volledig doorstoffeert op de trap, dient u de kwaliteit Tretford Interlife te gebruiken met halfronde latten op de voorzijden van de treden. Daarbij dient de ribbel altijd verticaal op de treden te worden aangebracht. Deze legrichting voorkomt dat de ribbel open gaat staan en dus eerder kan slijten. Ter bescherming van de te belopen treden is het gebruik van trapprofielen aan te bevelen. Als er trapprofielen worden gebruikt, kan ook Tretford Interland of Tretford Ever op de trap gelegd worden en kan de legrichting van deze ribbel zowel horizontaal als verticaal op de trede. Voor een extra comfortabele trap kan ondertapijt gebruikt worden als deze in 1 kleur wordt doorgestoffeerd.

Tretford Interlife is speciaal ontwikkeld voor zwaardere belasting zoals het gebruik van bureaustoelen met zwenkwielen en het gebruik op trappen. Tretford Interland is voor normaal gebruik thuis (wonen | kinderkamer | slaapkamer. Als u gebruik maakt van stoelen met zwenkwielen dient u bij de kwaliteit Interland een kunststof bureauplaat te gebruiken.

Voor het leggen van Tretford tapijt, of het nu tegels of banen zijn, dient u er zeker van te zijn dat de ondergrond droog, vet- en stofvrij is. In vochtige kelderruimtes moet absoluut eerst een vochtblokkering worden aangebracht (de luchtvochtigheid dient tussen 50-70% te liggen) om te voorkomen dat onze kwaliteit zich vervormt bij te veel vocht.
Tretford is weliswaar een vloerbedekking, maar kleine stukken tot 4 of 5 m² worden vaak als speeltapijt op kleuterscholen en kinderkamers toegepast. Het afwerken (banderen/festonneren) van deze zogenaamde losse tapijten is niet noodzakelijk, omdat door het speciale fabricageproces ons tapijt niet rafelt. Indien gewenst, kan het tapijt natuurlijk altijd gebandeerd of gefestonneerd worden. Met Tretford vloerbedekking worden bovendien zeer fraaie vloerkleden ontwikkeld. Hiertoe wordt de vloerbedekking gesneden en met de hand een speciaal karpet met verschillende kleuren en vormen vervaardigd.
Tretford tapijttegels zijn speciaal voor het leggen in schaakbordmotief (om-en-om) ontwikkeld. Vanwege de oppervlaktestructuur kan in het midden van 4 telkens samenkomende tegels geen uitgesproken lijnenkruis gerealiseerd worden. leginstructie
Onder ons tapijt hoeft geen ondertapijt, maar u kunt spaanplaat of hardboardplaten gebruiken of jumpax of struktus, geen te zachte ondervloer i.v.m. indrukken meubels. Voor een extra comfortabele trap kan ondertapijt gebruikt worden als deze in 1 kleur wordt doorgestoffeerd.
Van links naar rechts, een ribbel is dus 2 meter.

Voor ons tapijt gebruiken wij voornamelijk de lange toplaag van het dekhaar van de kasjmiergeit. Deze toplaag verschilt van dier tot dier in kleur en structuur. Het haar wordt eenmaal per jaar met de hand geknipt, vervolgens gesorteerd en voorzichtig gewassen. Natuurlijke vezels, het haar van de kasjmiergeit – kunnen vanwege hun leefomgeving en extreme weersomstandigheden – bepaalde onregelmatigheden vertonen. Deze kunnen niet altijd volledig worden gecompenseerd door het unieke productieproces. Het kan ook leiden tot natuurlijke kleurvariaties en bultjes, bijvoorbeeld in de ribstructuur. Dit maakt deel uit van het onmiskenbare karakter van kasjmiergeitenhaar. Net als bij linnen zijn kleine, specifieke onregelmatigheden typisch voor een echt en uniek tretford tapijt.

Onderhoud

Geitenhaar en wol beschikken over een natuurlijke coating die een vuilafstotend effect heeft. Om vuilinloop te voorkomen, is een goede vuilabsorberende mat bij de voordeur belangrijk. Bij aangrenzende harde vloeren graag opletten dat deze geen vuilabsorberend vermogen hebben en zo een extra aanslag kunnen plegen op het absorberend vermogen van het tapijt. Resten van reinigingsmiddelen en wax van harde vloeren kunnen door schoeisel worden verspreid en het poolmateriaal van het tapijt aantasten. Let ook op met het gebruik van reinigingsmiddelen, deze vloeistoffen kunnen vuil aantrekken en dit vasthouden waardoor later een vlek kan ontstaan. Te veel zonlicht is schadelijk voor natuurlijke vezels, wij adviseren u een geschikte zonwering te gebruiken.
Tretford is een natuurproduct en bezit hygroscopische eigenschappen (het material kan vocht uit de lucht opnemen en deze ook weer afgeven). Bij een te geringe luchtvochtigheid worden de natuurlijke vezels bros en verliezen hun elasticiteit en kan het tapijt vroegtijdige slijtage vertonen. Voor uw welzijn is het prettig dat de vochtigheidsgraad in een vertrek tussen de 50%-70% ligt (waterbakjes aan de verwarming en groene planten helpen hierbij). Ook adviseren wij u het tapijt een aantal keren per jaar voor het slapen gaan met een plantensproeier in te spuiten. Omdat het een natuurproduct is, vormt de ribbel zicht weer in de oude staat. Deze behandeling is ook geschikt voor plekken die wat geplet zijn.

Probeer direct te handelen bij vlekken. Bij normale vlekken, de vlek vochtig maken met een theedoek met koolzuurhoudend water. Voor specifieke vlekken verwijzen wij u naar onze onderhoudsbrochure. Mocht er toch een permanente vlek ontstaan, dan is het mogelijk de vlek uit het tapijt te (laten) snijden en te vervangen door een schoon deel.

De ribbel is bestand tegen klauwen en scherpe nagels. Doordat het tapijt niet rafelt, kan een hond of kat er geen draad uittrekken, alleen wat losse haartjes.

Bestel kleurstalen

(max. 10 stuks)
Verfijn uw keuze
{{ category.name }}
{{ child_category.name }}
{{ product.post_title }}
{{ active_product.post_title }}
Bekijk winkelwagen