Tretford Tapijt: de natuur aan je voeten 2019-04-01T09:46:27+00:00

Tretford maakt hoogwaardige vloerbedekking met natuurlijke grondstoffen en gerecyclede materialen. Wij zorgen goed voor de natuur, de Kasjmir geiten en onze medewerkers. Want die leveren en produceren de unieke kwaliteiten van onze tapijtproducten.

Puur natuur aan uw voeten

Onze tapijten worden bijna uitsluitend  met natuurlijke en/of gerecyclede grondstoffen geproduceerd.  Dit merkt u natuurlijk aan hoe het tapijt voelt. Echt. Puur. Geitenhaar, scheerwol en jute behoren bovendien tot de minst belastende grondstoffen in de tapijtindustrie. Goed voor lichaam én geest.

Respect voor mens & dier

Wij behandelen mensen en dieren met het grootste respect; onze belangrijkste grondstoffenleveranciers zijn geiten en schapen. Dit zijn onze helden. En zo behandelen wij ze ook. Wij vinden het belangrijk dat ‘onze’  dieren een optimale verzorging krijgen en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Zo worden onze geiten alleen geknipt en gekamd als de temperatuur dat toelaat.

Net zoveel aandacht gaat uit naar onze medewerkers. Wij zien er op toe dat aan ons productieproces op geen enkel moment kinderen deelnemen en dat onze medewerkers onder uitstekende omstandigheden hun werk kunnen verrichten.

Kwaliteit voor een heel leven

Al meer dan 50 jaar verwerkt Tretford Kasjmir geitenhaar en zuiver scheerwol in zijn tapijten. Materialen die door moeder natuur gedurende miljoenen jaren zijn geperfectioneerd.  Onze tapijten hebben hierdoor een uitzonderlijk lange levensduur, voelen natuurlijk aan en hebben tal van gezonde effecten op het binnenklimaat van uw woning. Genieten van Tretford kan een leven lang door de vele variatiemogelijkheden en de uitzonderlijk lange levensduur.

Oneindige mogelijkheden in Kleur en patronen

Tretford Tapijt is een van de weinige natuurlijke tapijtsoorten die in 64 kleuren kan worden geleverd. Door ons unieke productieproces rafelt Tretford Tapijt niet bij het snijden en kan het vrijwel naadloos worden gelegd. Hierdoor zijn de individuele mogelijkheden in legpatronen onbegrensd en is Tretford flexibel in zijn toepassing. Geef uw creativiteit de vrije loop!

Tretford tapijt wordt al 60 jaar over de hele wereld verkocht en is in zijn specifieke vorm min of meer een synoniem voor ‘ribbeltapijt’ geworden. Aan dit ribbeltapijt ligt een bijzondere productie- en levenscyclus ten grondslag. We vertellen u hier graag meer over. Daarom nemen we u mee op de lange reis ‘van geit tot tapijt’. Die reis begint bij de geitenherders in Mongolië en gaat verder via de productie in Europa, het gebruik ervan en – na een lang leven –uiteindelijk recycling van Tretford tapijt.

De oorsprong: Kasjmirgeiten in Mongolië

Ons verhaal begint op de hoogvlaktes van Mongolië. Herders weiden daar de Kasjmirgeit. Deze – overigens zeer vriendelijke en zachtaardige- supergeit heeft haar tot wel 70 cm lang. Hij levert twee soorten wol. De fijne onderwol wordt gebruikt in kwaliteitskleding als Kasjmirwol. Tretford gebruikt de andere soort: het zogenaamde dekhaar aan de buitenkant van de geitenvacht. Dit haar is zeer sterk en lang. De herders scheren hun geiten niet, maar knippen ze met de hand. Zo houden de geiten een restlaag over als ‘zomerjasje’ tegen de kou van de Mongoolse hoogvlakte. Na een jaar is het haar weer zo ver aangegroeid, dat het opnieuw te knippen is. Elke Kasjmirgeit levert jaarlijks een kilo wol, exact de hoeveelheid voor een vierkante meter Tretford tapijt.

De weg van Mongolië naar Europa

Na het knippen vervoert de herder zijn ‘oogst’ per paard naar de stad en verkoopt deze daar op de markt. Een door Tretford geautoriseerde agent koopt op verschillende markten geschikt geitenhaar op. Het haar gaat dan op een lange reis. Op de tussenbestemming wordt het met de hand gekeurd, gesorteerd en gewassen. Ook hier blijft Tretford, samen met zijn Chinese partner, direct toezicht houden op de kwaliteit van de werkzaamheden. Alles verloopt volgens ILO-normen, dus met aandacht voor mens en milieu. Het weinige haarvet maakt reiniging van het spoelwater eenvoudig. Na reiniging gaat het haar in containers naar Europa.

Verven in België

We laten het geitenhaar verven in Europa. Deze nabijheid garandeert nog zekerder dat de aangevoerde materialen aan onze hoge Tretford standaarden voldoen. Alleen na een intensieve inspectie worden zij vrijgegeven voor verdere verwerking. Een door Tretford geautoriseerde keurmeester volgt dit proces nauwgezet. De ververij voldoet aan strenge milieunormen. Er worden geen giftige verfstoffen gebruikt. Ook werkt ze volgens de nieuwste normen op het gebied van watermanagement. Een dubbele afvalwaterzuivering is hierbij standaard. Na het verven wordt het geverfde haar in balen geperst. Een maximaal gevulde, eigen vrachtwagen brengt het vervolgens naar onze productiehal in het Duitse Wesel.

Mengen in Duitsland

Puur geitenhaar geeft onvoldoende samenhang om goed tapijt te maken. Daarom mengen we het in onze productiehal met onder andere zuivere scheerwol. De wolvezel heeft aan de buitenkant schubben en weerhaakjes. Wol blijft dus op een natuurlijke wijze ‘aan zichzelf klitten’ en is daarom gemakkelijk tot een garen te spinnen. Juist door deze ‘klittende’ eigenschap kunnen we het geitenhaar tijdens de productie bij elkaar houden en structureren. Ook is wol erg makkelijk te verven. Het Schotse Cheviot schaap levert onze gecontroleerde wol. Voor sommige toepassingen, zoals Tretford Interlife projecttapijt, gebruiken we polyamide. Daarmee maken we het geschikt voor gebruik van zwenkwielen onder bureaustoelen.

Productie: ‘Made in Germany’

Met de gemengde vezels maken we onder andere tapijt op de rol. Daarvoor vormen we het textielmengsel met machines om tot een dun vlies. Daarna wordt het op jute doek gelijmd. Ook jute is een puur natuurproduct. Een jute vezel is ijzersterk en geschikt voor veel doelen. Dat maakt geweven jute doek zeer bruikbaar voor de rug van Tretford Tapijt. We halen het op rollen uit Bangladesch en India. Ook hier letten we – naast kwaliteit – streng op naleving van de ILO-standaard. Als het mengsel van geitenhaar en wol/polyamide in de bekende ribbelvorm op de jute rug is vastgezet, is het Tretford Tapijt op rol klaar. In onze fabriek in Wesel maken we ook tapijttegels. Dus ook hier: ‘Made in Germany’. We produceren dit op een andere manier dan tapijtrollen. Onze kenmerkende geribbelde bovenlaag van vezels komt hier niet op jute, maar op een ondergrond van glasvlies. Deze ondergrond garandeert al sinds de beginjaren ‘70 maatvaste en los verlegbare tapijttegels. Inmiddels zijn we al een duurzame stap verder. De rug van onze tegels bestaat namelijk uit glasvlies en een vilt van tot wel 70% gerecycled materiaal van polyamide vezels. Dit vilt heeft goede dempende eigenschappen.

Gebruik: bij u in kantoor, instelling of huis

Na een gedegen controle op kleur, gewicht en structuur is het Tretford Tapijt klaar voor verkoop. Wij verkopen Tretford tapijt onder andere aan architecten , designers, zorginstellingen en consumenten via een netwerk van zorgvuldig geselecteerde verkooppunten. Zij gebruiken Tretford vanwege de vele voordelen. Tretford Tapijt blijft graag een heel leven lang bij u als gebruiker. Dat kan als u met ons tapijt wilt meeleven. Ons tapijt is een natuurlijk product en dat verdient op zijn tijd enige aandacht. Bij een goede reiniging en onderhoud staan we garant voor een lange levensduur.

De laatste stap: ‘recycling, coming soon’

Bestel kleurstalen

(max. 10 stuks)
Verfijn uw keuze
{{ category.name }}
{{ child_category.name }}
{{ product.post_title }}
{{ active_product.post_title }}
Bekijk winkelwagen