Van Geit tot Natuurlijk Tapijt

Home/Van Geit tot Natuurlijk Tapijt
Van Geit tot Natuurlijk Tapijt 2018-11-20T11:36:56+00:00

Van Geit tot Natuurlijk Tapijt

Tretford tapijt wordt al 60 jaar over de hele wereld verkocht en is in zijn specifieke vorm min of meer een synoniem voor ‘ribbeltapijt’ geworden. Aan dit ribbeltapijt ligt een bijzondere productie- en levenscyclus ten grondslag. We vertellen u hier graag meer over. Daarom nemen we u mee op de lange reis ‘van geit tot tapijt’. Die reis begint bij de geitenherders in Mongolië en gaat verder via de productie in Europa, het gebruik ervan en – na een lang leven –uiteindelijk recycling van Tretford tapijt.

De oorsprong: Kasjmirgeiten in Mongolië

Ons verhaal begint op de hoogvlaktes van Mongolië. Herders weiden daar de Kasjmirgeit. Deze – overigens zeer vriendelijke en zachtaardige-  supergeit heeft haar tot wel 70 cm lang. Hij levert twee soorten wol. De fijne onderwol wordt gebruikt in kwaliteitskleding als Kasjmirwol. Tretford gebruikt de andere soort: het zogenaamde dekhaar aan de buitenkant van de geitenvacht. Dit haar is zeer sterk en lang. De herders scheren hun geiten niet, maar knippen ze met de hand. Zo houden de geiten een restlaag over als ‘zomerjasje’ tegen de kou van de Mongoolse hoogvlakte. Na een jaar is het haar weer zo ver aangegroeid, dat het opnieuw te knippen is. Elke Kasjmirgeit levert jaarlijks een kilo wol, exact de hoeveelheid voor een vierkante meter Tretford tapijt.

De weg van Mongolië naar Europa

Na het knippen vervoert de herder zijn ‘oogst’ per paard naar de stad en verkoopt deze daar op de markt. Een door Tretford geautoriseerde agent koopt op verschillende markten geschikt geitenhaar op. Het haar gaat dan op een lange reis. Op de tussenbestemming wordt het met de hand gekeurd, gesorteerd en gewassen. Ook hier blijft Tretford, samen met zijn Chinese partner, direct toezicht houden op de kwaliteit van de werkzaamheden. Alles verloopt volgens ILO-normen, dus met aandacht voor mens en milieu. Het weinige haarvet maakt reiniging van het spoelwater eenvoudig. Na reiniging gaat het haar in containers naar Europa. Daar wordt het in het Belgische Deinze bij de ververij afgeleverd.

Verven in België

We laten het geitenhaar verven in Europa. Deze nabijheid garandeert nog zekerder dat de aangevoerde materialen aan onze hoge Tretfordstandaarden voldoen. Alleen na een intensieve inspectie worden zij vrijgegeven voor verdere verwerking. Een door Tretford geautoriseerde keurmeester volgt dit proces nauwgezet. De ververij voldoet aan strenge milieunormen. Er worden geen giftige verfstoffen gebruikt. Ook werkt ze volgens de nieuwste normen op het gebied van watermanagement. Een dubbele afvalwater zuivering is hierbij standaard. Na het verven wordt het geverfde haar in balen geperst. Een maximaal gevulde, eigen vrachtwagen brengt het vervolgens naar onze productiehal in het Duitse Wesel.

Productie: ‘Mengen in Duitsland’

Puur geitenhaar geeft onvoldoende samenhang om goed natuurlijk tapijt te maken. Daarom mengen we het in onze productiehal met onder andere zuivere scheerwol. De wolvezel heeft aan de buitenkant schubben en weerhaakjes. Wol blijft dus op een natuurlijke wijze ‘aan zichzelf klitten’ en is daarom gemakkelijk tot een garen te spinnen. Juist door deze ‘klittende’ eigenschap kunnen we het geitenhaar tijdens de productie bij elkaar houden en structureren. Ook is wol erg makkelijk te verven. Het Schotse Cheviot schaap levert onze gecontroleerde wol. Voor sommige toepassingen, zoals Tretford projecttapijt, gebruiken we nylonvezels. Daarmee maken we het geschikt voor gebruik van zwenkwielen onder bureaustoelen. Deze nylonvezels zijn gerecycled. Een van onze leveranciers, Aquafil, ontwikkelde een methode om oud polyamide materiaal te recyclen. Het product is ook wel bekend onder de merknaam Econyl.

Productie: ‘Made in Germany’

Met de gemengde vezels maken we onder andere tapijt op de rol. Daarvoor vormen we het textielmengsel met machines om tot een dun vlies. Daarna wordt het op jute doek gelijmd. Ook jute is een puur natuurproduct. Jute-vezel is ijzersterk en geschikt voor veel doelen. Dat maakt geweven jute doek zeer bruikbaar voor de rug van Tretford Tapijt. We halen het op rollen uit Bangladesch en India. Ook hier letten we – naast kwaliteit – streng op naleving van de ILO-standaard. Als het mengsel van geitenhaar en wol/nylonvezels in de bekende ribbelvorm op de jute rug is vastgezet, is het Tretford Tapijt op rol klaar. In onze fabriek in Wesel maken we ook tapijttegels. Dus ook hier: ‘Made in Germany’. We produceren dit op een andere manier dan tapijtrollen. Onze kenmerkende geribbelde bovenlaag van vezels komt hier niet op jute, maar op een ondergrond van glasvlies. Deze ondergrond garandeert al sinds de beginjaren ‘70 maatvaste en los verlegbare tapijttegels. Onder het glasvlies leggen we een laagje pvc. Ons pvc is geheel Phalat-vrij en onschadelijk voor de gezondheid. De pvc ondergrond maakt de tegel wat zwaarder. Dat ondersteunt de eigenschap van ‘los verlegbare tegels’. Met de pvc-laag is de Tretford tapijttegel nu klaar om gesneden, gestanst en in dozen verpakt te worden. Inmiddels zijn we al een duurzame stap verder. Dat gebeurt met de ECO-tegel, met op de rug van glasvlies een vilt van tot wel 70% gerecycled materiaal van polyester vezels. Dit vilt heeft goede dempende eigenschappen. Dat is niet alleen goed voor onze oren, maar zorgt ook voor minder belasting van ons beendergestel. De demping voorkomt de aantoonbare ongezonde belasting bij werken op een harde ondergrond.

Gebruik: bij u in kantoor, instelling of huis

Na een gedegen controle op kleur, gewicht en structuur is het Tretford Tapijt klaar voor verkoop. Wij verkopen Tretford tapijt onder andere aan architecten , designers, zorginstellingen en consumenten via een netwerk van zorgvuldig geselecteerde dealers. Zij gebruiken Tretford vanwege de vele voordelen. Tretford Tapijt blijft graag een heel leven lang bij u als gebruiker. Dat kan als u met ons tapijt wilt meeleven. Ons tapijt is een natuurlijk product en dat verdient op zijn tijd enige aandacht. Bij een goede reiniging en onderhoud staan we garant voor een lange levensduur.

De laatste stap: ‘recycling, coming soon’

Bestel kleurstalen

(max. 10 stuks)
Verfijn uw keuze
{{ category.name }}
{{ child_category.name }}
{{ product.post_title }}
{{ active_product.post_title }}
Bekijk winkelwagen